tiistai 23. helmikuuta 2016

Lukukoira

Jedistä tuli vuoden alussa Launeen kirjaston oma lukukoira. Lahdessa lähdettiin mukaan lukukoiratoimintaan monelta muulta paikkakunnalta saadun postiivisen palautteen innostamana.

Lukukoiratoiminnassa lapsi tai nuori lukee koiralle ääneen, koira kuuntelee. Lapsi lukee koiralle rauhallisessa paikassa, paikalla on lapsen ja koiran lisäksi vain koiran ohjaaja. Koira ei arvostele lukemista, ei korjaa virheitä eikä naura lukijalle. Lukukoira auttaa ja innostaa lasta oppimaan lukemaan. Jokainen saa lukea juuri sitä tahtia ja sillä tavalla, luin hyväksi itse näkee. Tapaaminen kestää noin viisitoista minuuttia ja siihen mahtuu lukemisen lisäksi rapsuttelua ja herkkujen syöttämistä Jedille.

Tavoitteena on lukuharrastuksen edistäminen ja onnistuneen lukukokemuksen luominen lapselle. Koirien on todettu lisäävän ihmisen mielihyvähormonien määrää sekä rentouttavan mieltä, minkä vuoksi niiden vaikutus myös lukemiseen liittyvissä haasteissa on myönteinen. Koiralle lukemisen on todettu auttavan lukihäiriöisiä lapsia. Koiran läsnäolo vähentää lukemiseen liittyvää kynnystä ja stressiä.  Koira ei arvostele, takerru virheisiin tai keskeytä – lapsella on rauha harjoitella lukemista.

Jedi on käynyt "töissä" nyt pari kertaa. Tänään, kun menimme jälleen kirjastolle, Jedi kiskoi portaat ylös niin kovalla vauhdilla, että hyvä kun perässä pysyin. Sen mielestä lukukoiratoiminta on huippuhauskaa! Toivottavasti saamme Jedin kanssa kuulla vielä monen lapsen lukemana monenlaisia eri tarinoita. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti